Bosstraat 17 Assen

   06-18022540

Jonge Architectenprijs 2014 deel2

Jonge Architectenprijs 2014 deel2

 

OPGAVE
Kunstcentrum > P/////AKT bevindt zich in twee panden, die ruim tien jaar geleden door woningcorporatie Stadgenoot zijn gekocht van schildersbedrijf Dirkzwager. Sinds 2003 zijn er naast de expositieruimte van P/////AKT – mede in het kader van het broedplaats beleid van de gemeente – ook veertien creatieve ondernemers gehuisvest. Verder zijn er een ‘Artist in Residency’-plek en twee verhuurde woningen. Was P/////AKT tot nu alleen de beheerder en grootste gebruiker van de panden, binnenkort wordt de stichting ook eigenaar van de panden Zeeburgerpad 51 en 53. In de eerste ronde vroegen we een ontwerp voor een tijdelijke (voorzet)gevel en een nieuwe entree. Daarbij ging het vooral om vergroting van zichtbaarheid, herkenbaarheid en toegankelijkheid. Het linker gedeelte van het complex (pand Zeeburgerpad 51) is echter in slechte bouwkundige staat. Daarom wil P/////AKT in deze ronde onderzoeken wat daar de mogelijkheden zijn voor vervangende nieuwbouw. Dat nieuwe gebouw moet ruimte bieden aan uitbreiding van de expositieruimte, vergroting van het aantal ateliers, mogelijk extra artist-in-residence-plekken en uitbreiding van voorzieningen voor de organisatie van P/////AKT.

Inzending: “Verlicht & Doortrapt”

A. BOUWVOLUMES
Het programma van eisen verdelen over 2 volumes met een middengang zodat maximaal kan worden geprofiteerd van het noorderlicht. Eisen zoals opgesteld in de buurtvisie zijn ook meegenomen.

B. VLOERHOOGTEN
Het achterste bouwvolume (meest Noordelijke) wordt zo laag mogelijk uitgevoerd. Door middel van verspringende vloeren profiteert het voorste bouwvolume maximaal van het noorderlicht.

C. STRAMIEN EN DAKVORM
De draagstructuur is orthogonaal opgezet. De “witte” cellen die ontstaan fungeren als optimale achtergrond/drager voor de kustenaars. Hun creaties bepalen uiteindelijk de uitstraling van het gebouw. De dakvorm zorgt voor een maximale benutting van het noorderlicht. Tevens refereert de dakvorm aan het industriële karakter van de plek.

D. ONTSLUITING
Alle ateliers en appartementen zijn bereikbaar via een brede luie trap die vanaf een ruim voorplein naar nr. 53 loopt.

E. INRICHTING
De trap wordt niet alleen als verkeersruimte gebruikt: hij fungeert ook als sociaal verbindingselement. Kunstenaars kunnen er hun werk aan elkaar tentoonstellen middels verschillende displaymogelijkheden.

Uitslag

Eervolle vermelding/ 5e plaats

Kenmerken

Type:

Prijsvraag, Nieuwbouw, Herbestemming

Client:

JAPRIJS