Bosstraat 17 Assen

   06-18022540

Boerderij Kimm Nuis

Boerderij Kimm Nuis

In Dienst van OVT Architecten Groningen.

Opgave
De boerderij “Kimm” aan de Oudeweg 17 in Nuis dankt haar naam aan een vroegere bewoner (1917-2000). De boerderij is gelegen naast de Coendersborg en had daar vroeger een directe relatie mee. Een recent uitgevoerd bouwhistorisch onderzoek heeft aangetoond dat een deel van de huidige gebintconstructie in de oudste schuur te dateren is rond 1625. Het is duidelijk dat er al sinds lange tijd een boerderij op deze plaats heeft gestaan genaamd Ooster Fossema.
Tussen 1870 en 1890 werd het oude voorhuis gesloopt en werd het huidige dwarshuis gebouwd, met aan weerszijden van de gang een kamer. Tegen de achterwand lag in beide kamers een bedsteewand. In dezelfde periode is ook de stookhut gebouwd.
In de 20ste eeuw zijn is kleine smalle bijschuur gezet die ten westen van de hoofdschuur staat en later, na 1945 de bijschuur aan de oostkant. Bij deze laatste verbouwing is ook de stookhut ingrijpend gemoderniseerd.
Plan
OVT Architecten is in 2006 door de Stichting het Groninger Landschap benaderd om een plan op te stellen om de boerderij in te richten voor werktuigmuseum ‘t Rieuw. Het museum was op dat moment nog gehuisvest in de schuur van de Coendersborg. Het casco diende grondig te worden gerestaureerd eveneens diende de uitrusting van het voorhuis te worden gemoderniseerd. Het voorhuis is geschikt gemaakt voor de verhuur als vakantiewoning

Het museum heeft in de oudste schuur haar plaats gekregen en maakt daarbij ook nog gebruik van de meest recent gebouwde schuur. Er zijn twee met lariks beklede volumes in de schuur geplaatst, één daarvan is geschikt voor lezingen, ontvangst van groepen en overige presentatiedoeleinden. Een deel van de woonfunctie loopt over naar de schuur in het andere volume. De zolders van beide ingebouwde delen zijn middels een luie trap bereikbaar gemaakt en zijn geschikt als expositieruimte. In de oude melkruimte tussen de schuren zijn toiletten aangebracht.

Kenmerken

Type:

Herbestemming, Restauratie, Nieuwbouw

Client:

Stichting het Groninger Landschap