Bosstraat 17 Assen

   06-18022540

Oldehove Leeuwarden

Oldehove Leeuwarden

In dienst van OVT architecten Groningen.

De Oldehove is hét centrale baken van Leeuwarden. Met de bouw van de toren werd begin 16e eeuw begonnen. Doel was het bouwen van een toren en kerk die kon concurreren met de Martinitoren van Groningen en de Dom van Utrecht. Al snel bleek tijdens het bouwen dat de toren verzakte. Men probeerde dit de corrigeren met als gevolg een kromme toren die uiteindelijk 1,5m uit het lood staat.

Al in 1997 heeft O.V.T. Architecten de restauratie van de Oldehove begeleid. In 2008 was de toren wederom aan een onderhoudsbeurt toe. Binnen de Gemeente Leeuwarden ontstond de wens meer met de toren te kunnen doen. Toeristen kunnen de toren nu beklimmen (of met de lift naar boven!) en een inzicht in de geschiedenis van de toren krijgen. Boven wacht hen een prachtig uitzicht over de stad en vanaf najaar 2011 een “griezelmoment”.

In samenwerking met ideeënbureau Tinker heeft OVT Architecten een plan voor het interieur van de Oldehove uitgewerkt. Op een verhoogde begane grondvloer zijn een nieuwe entreebalie, een dubbele toiletgroep, een tochtportaal en een lift ontworpen. Glazen panelen tonen een blik op de oorspronkelijke vloer. De glazen panoramalift verbindt de begane grond met de eerste verdieping waar huwelijkssluitingen plaats kunnen vinden. Tevens is het uurwerk zichtbaar in een glazen kast.

Het platte dak van de toren is voorzien van een stalen omloop. De informatiepanelen moeten het uitzicht op het omliggende landschap ondersteunen. Een glazen uitkijk (het “griezelmoment”) benadrukt de scheefstand van de toren met een blik over de rand. Een glazen paneel in de vloer van de omloop biedt een blik op de klokkenstoel.

De restauratie werkzaamheden bestonden uit een conserverende aanpak van voornamelijk metsel-, voeg- en schilderwerk.

Kenmerken

Type:

Restauratie

Client:

Gemeente Leeuwarden